Beğendiniz mi ? Paylaşın :)

21 Nisan 2017 Cuma

Samos-Sisam

Öncelikle bir süredir yazılarımı paylaşamadığım için sizden, değerli okuyucularımdan özür dilerim biraz daha çalışıp daha sık yazmaya özen göstereceğim. Olumlu olumsuz tüm eleştirileriniz için çok teşekkür ederim, haydi o zaman başlayalım :)

Sisam Adası, Yunanca ismi ile "Samos Adası" Kuşadası'nda Dilek Yarımadası'ndan denize girdiğinizde yüzerek geçmeyi bile aklınızdan geçirebileceğiniz yakınlıkta bir Yunan adası...

Kuşadası'ndaki aile dostlarımızla irtibata geip gününü kararlaştırdıktan sonra gezimizden bir gün önce adaya ulaştık. Bu arada Samos vapuru, konaklama, yemek rezervasyonu ve kiralık araba rezervasyonlarımızı EgePort yakınlarındaki acentadan yaptık açıkçası bu da işimizi oldukça kolaylaştırdı

Yolculuk Başlıyor

Pisagor'un doğduğu ada olan Sisam Adasına gitmek için Kuşadası'ndan kalkan Samos feribotu yaklaşık 1 saat süren yolculuk sonunda adanın en büyük yerleşim yeri ve idari yönetim merkezi olan Samos kentine vardı. Feribot limana yaklaşırken hazırlıklarınızı ivedilikle tamamlamanızı ve feribottan inen ilk grup içinde olmanızı şiddetle tavsiye edeiyorum çünkü zaten insan yoğunluğunun üzerine bir de Avrupa Birliği vatandaşı olmayan turistlerin işlemleri biraz yavaş ilerliyor.

Ulaşım


Samos'a gelmeden önce acenta aracılığıyla aracınızı kiralayabilir ve hızlı bir şekilde gezinize başlayabilirsiniz. Eğer rezervasyon paketinizde araç yok ise liman yakınlarındaki araç kiralama noktalarından araç kiralayabilirsiniz, fakat biraz acele etmeniz gerekebilir.

Konaklama

İlk olarak bahsetmeliyim ki Samos Adasındaki otelcilik mantığı Türkiyedekinden biraz farklı, genel olarak devasa oteller ya da aquaparklar yerine, küçük şirin butik oteller ve samimi personeller Samos Adasında sizi bekliyor.
Eğer Vathi merkezde konaklamak isterseniz Hotel Aeolis ve Kerveli Otel'de kalabilirsiniz.
Biz Pythagorion'da Polyxeni otelde kalmayı tercih ettik. Pisagor şehrinin sahil şeridinde bulunan bu butik otelde kendinizi Foça'da hissedebilirsiniz gerçekten, özellikle sahil yerleşimi oldukça benziyor. Ayrıca otel personeli çok ilgili ve sıcakkanlı; şahsen ben şarj cihazımı evde unuttuğumu söyleyince otel personeli tereddütsüz bir şekilde kendininkini bana vermişti.

Samos'da Yemek Kültürü

Samos'a giderken acaba ne yiyeceğim, demenize hiç gerek yok.G erek coğrafi, gerekse kültürel yakınlığımızdan dolayı Samos'ta yiyeceklerin ismi ve görüntüsü çok az farklı olsa da çok lezzetliler.Keçi peynirli Yunan salatası ve Vathi'de kolayca bulabileceğiniz Yunan döneri kesinlikle mükemmel.

Samos Gidilecek Yerler

Kokkari Beach

Burası isminden aldanılacağı üzere sadece bir plaj değil. Konaklama yeri olarak da tercih edilebilir.Limana bakan bir masada akşam yemeği yiyebilirsiniz :)

Patotaki Beach

Bu plajı diğerlerinden ayıran özelliği ise, mükemmel denizinin yanı sıra,    eğer öğle saatlerinde giderseniz siz yüzerken 100 metre üzerinizden bir uçak havalanabilir ve  siz de bu eşsiz manzaraya şahit olabilirsiniz, şiddetle tavsiye ediyorum.

Aulakia Beach

Adanın daha güneybatısına doğru ilerlerseniz, biraz bulması zor ve yolları kötü olmasına rağmen adanın en özel koyuna ulaşabilirsiniz. Pek çok turist burayı bilmiyor fakat şahsımca hem denizi hem de plajı ile saklı cennet gibi bir koy. Birkaç salaş restoran haricinde pek bir yerleşim yok.Arabanızı ücretsiz otoparka park edebilirsiniz. Özetlemek gerekirse bu kadar berrak bir suyu başka bir yerde görebileceğinizi sanmıyorum.

Lemonakia Beach

Biz buraya uğramadık fakat okuduklarım kadarıyla gidilmesi gereken bir koy. Pırıl pırıl serin sularına girenin çıkası gelmiyormuş. Ayrıca 3-4 euroya şezlong da kiralayabilirsiniz.
ouzo ile ilgili görsel sonucu

Samos İçki Fiyatları-Tavsiyeler

Ouzo

Öncelikle Yunan rakısı olarak bilinen Ouzo gerek anasonun hafifliğinden kaynaklanan farklı tat gerekse son anda ağızda bıraktığı tat açısından mükemmel bir seçim olacaktır.10-20 euroya gayet kaliteli bir Ouzo almanız mümkün.Buz ile içilmesi tavsiye edilir.

Mastika

Uğruna dillere dolanan şarkılar yapılan mastik likörü yada diğer adıyla sakız likörü sert bir içkidir. Tatlı ve mayhoş tadına aldanırsanız sizi %45'lere dayanan alkol oranı ile çarpabilir, aman dikkat. Fakat hayatımda içtiğim en güzel içkilerden biri olduğunu rahatlıkla söyleyebilirim. :)

Helenic Beer

Şahsen ben pek beğenmedim. İçiminin pek güzel olduğu söylenemez ama yoğun bira sevenler için durum değişebilir, ancak içimini kolaylaştırmak için birkaç buz atıp iki dilim de limon sıkarsanız, Radler olarak mükemmel bir lezzet yaratabilirsiniz, tadına bakmaya değer.

Bonus! Malibu

Samos yazısında Malibu'nun ne işi var, diyebilirsiniz fakat Samos'ta marketlerde 5 cl'lik şişelerde 1-2 euroya bulacağınız Malibuları Türkiyeye hediyelik olarak  götürebilirsiniz, hiç olmadı küçük boyutlarda olduğu için cep boy olarak da iş görür ;)   

Gezi boyunca bizimle birlikte olan Ayla-Hüseyin Şengönül çiftine ve yazım ve imla konusunda yardım eden Beril Yılmazer ve Yaren Esen' teşekkürler.

Yazan >> Ahmet Ayberk Oğuz

İletişim >> İnstagram >> @Ataturkcucocuk