Beğendiniz mi ? Paylaşın :)

3 Şubat 2017 Cuma

BAMBERG



Yedi Tepeli  Bamberg

Merhaba, tekrar karşınızdayım öncelikle ilk yazıma gösterdiğiniz yoğun ilgiden dolayı teşekkür ederim. Bu yazımda bilgilendirmeden çok tavsiyelere yer vermeye özen gösterdim umarım memnun kalırsınız. Pek dikkat çeken bir nüfusa sahip olmayan bu şehir çok büyük bir endüstriye de sahip değil ama sizi şehre çeken etkenler saymakla bitmiyor. Mükemmel mimarisinin sırrı ise 2. Dünya Savaşı'ndan en az hasar alan şehirlerinden biri olması. Bamberg'in dar sokakları arasında ilerlerken aniden başınızı göğe doğru kaldırırsanız eşsiz bir manzaraya şahitlik edebilirsiniz. Çünkü hem eski yapılar korunmuş olması hem de zarar gören yapıların bire bir aslına uygun şekilde restore edilmesi size bir açık hava müzesi hissi veriyor. Yeterince merak ediyorsanız haydi o halde başlayalım.

Eski Belediye Binası (Altes Rathaus)

Das Alte Rathaus wurde in die Regnitz eingebaut
Mutlaka görülmesi gereken yerlerden biri, eğer Bamberg bölgesine yolunuz düşerse bu eşsiz esere uğramadan dönmeyin. Dünyada eşinin benzerinin olduğunu sanmıyorum. 1467 yılında yapılmış bu bina şehri ortadan ikiye ayırıyor. Büyük bir hiddetle akan bir nehrin üzerine yapılmış olan bu binadan şehrin güney bölgesini seyretmenizi tavsiye ediyorum.



Alte Brücke



Alte Brüce üzerinde yürüyün ve eşşiz manzara eşliğinde fotoğraf çekilmeyi unutmayın. Köprü şehrin eski ve yeni kısımlarını ayırıyor. Köprünün şehrin yeni inşa edilen kısmına doğru yürüdüğünüzde köprünün sonunda Türk baba ve oğlunun işlettiği küçük bir hediyelik eşya dükkanı var oraya gidip bir memleket hasreti giderebilirsiniz. Köprünün eski şehire doğru uzayan kolunun sonunda ise yeşil tahta pencereleriyle dikkat çeken küçük bir dondurma dükkanı var denemenizi tavsiye ederim.





Bamberg Katedrali (Bamberger Dom St. Peter und St. Georg)

Bamberger Dom BW 6.JPGBamberger Dom BW 6.JPGBamberg Katedrali, hayatınızda belki de görebileceğiniz en eski ve en büyük yerlerden biri. 1002 yılında inşa edilmiş olan bu katedral mükemmel bir mimariye sahip. Katedralin ağır tahta kapısını açıp içeri girdiğinizde erken gotik döneme ait bir mimari gözünüze çarpıyor. Katedral içinde çok yoğun bir havalandırma olmamasına rağmen dış mekan 30 dereceyken katedralin içi gayet serin ve ferah. Biraz ilerlediğinizde ünlü ''Bamberg Binicisi'' heykelini gelen geçeni izlerken buluyorsunuz. Bu muazzam eserin ve bu kültür mirasının korunmasına katkıda bulunmak isterseniz çıkışta satılan 1 euro değerindeki kartpostallardan alabilirsiniz.


Şehirde Dikkatimi Çekenler;


Şehirde öyle bizim alıştığımız gibi her yerde dikkat çeken dükkan tabelalar yok, şehrin mimarisi ve kültüründen midir bilinmez şehirdeki tabelalar her biri birer sanat eseri gibi.

Bizim Bamberg'e giden grup olarak en çok beğendiğimiz şeylerden biri ise dünyaca ünlü '' Bamberg Birası'' Bir zamanlar sayıları 65’i bulan bira fabrikaları bugün dokuza düşmüş. Hâlâ 50 çeşit bira üretiliyor. Bamberg biracılıkta eskisi kadar iddialı. Fakat en çok beğendiğimiz '' Aecht Schlenkerla Rauchbier '' Koyu bir rengi bulunan bu bira yüksek alkol oranıyla ünlüdür. Eğer sert bir şeyler içmek istemiyorsanız '' Oechsner Radler'' içebilirsiniz. Kolay içimi ve limon aramasıyla sık tercih edilir.

Grunermarkt isimli meydanda dikkatimi çeken şey ise Türk kültüründeki sokak arası kurulan pazarlara benzer bir yapısı bulunan bir alan. Bu alanda uygun fiyata taze ürünler bulmak mümkün.


Uzun lafın kısası tek bir günde mükemmel bir şehir gezmek istiyorsanız Bamberg çok doğru bir tercih olacaktır.Yazıyı okuduğunuz için çok teşekkür ederim, yazımı beğendiyseniz paylaşmayı unutmayın, yeni yazılarda görüşmek üzere :)




Yazan:Ahmet Ayberk Oğuz
İletişim > İnstagram  >  @ataturkcucocuk

Yazıda emeği geçen güzide insanlar Didem Üçpunar ve Rüya Oğultekin'e teşekkür ederim :)

1 yorum: